Tartós Befektetési Szerződés, egyes helyeken Tartós Befektetési Számla (rövidítve TBSZ): 2010-ben bevezetett, adózási szempontból jelentős mértékű kedvezményt biztosító konstrukció. Tulajdonképpen a tőkejövedelmeket, tehát kamatot és árfolyamnyereséget sújtó adó adókulcsának csökkentésére ad lehetőséget – bizonyos feltételek megléte esetén:

Ilyen szerződéssel, és legalább 3 évig a pénzt a számlán tartva az adó mértéke (a tőkejövedelmeket egyébként sújtó 20% helyett) csupán 10%.
Amennyiben 3 év helyett 5-öt is tudunk várni, akkor az adókulcs 0%. Tehát: a TBSZ által 50%-os, vagy akár 100%-os adókedvezményben is részesülhetünk.
A felhalmozási év után már nem lehet új összeget befizetni a TBSZ-re, de új TBSZ nyitható. Ennek csupán annyi hátránya van, hogy az adminisztráció megnő, illetve viszonylag alacsony összegű befektetés esetén (kondícióktól függ, de jellemzően 1 000 000 Ft), a minimumdíjak miatt valamivel rosszabbul járhatsz. A szerződést hazai befektetési szolgáltatóknál és bankoknál lehet kötni, természetesen azoknál, amelyek erre kialakították a megfelelő szolgáltatást. Fontos tudni, hogy egy cégnél egy évben csak egy ilyen szerződés köthető, de a különböző TBSZ-ek száma különböző cégeknél nem korlátozott. Szemben a NYESZ-el, itt nemcsak egy számla után jár az adómentesség.
A szerződésen belül a befektetések szabadon alakíthatóak,
 
tehát hangsúlyozottan nem arról van szó, hogy 3 vagy 5 évig egy adott befektetést meg kellene tartani minden áron. Adhatóak és vehetőek rajta az értékpapírok szabadon (az adott szolgáltató kondíciói mellett). A TBSZ-ből idő előtt is ki lehet szállni, azzal a következménnyel, hogy nem jár az adókedvezmény. Akkor is érdemes TBSZ-t indítani, ha csak elképzelhetőnek tartjuk a 3 évnél hosszabb befektetést. A 3-ik év befejeztével eldönthető, hogy csak egy részét veszed fel a benne lévő tőkének, a TBSZ fut tovább, a kivett pénz 10%-kal adózik.
Van minimumösszeg: 25 000 Ft, ez a legkisebb tétel, amivel egy TBSZ indítható. A számlavezetési költségek miatt természetesen a legtöbb helyen amúgy is 1 000 000 Ft, vagy afeletti összegnél éri meg elindítani. A TBSZ csak magyar forintban indítható, és csak a hazai fizetőeszközben kibocsátott értékpapírokra, illetve bankbetétekre vonatkozik.
Tehát TBSZ nyitására minden évben van lehetőség. A nyitás évét gyűjtőévnek hívjuk. A gyűjtőévben (0. évben) befizetett összeg az ezt követő 3. év elteltével kedvezményes adózással (10%), míg a gyűjtőévet követő 5. év elteltével adómentesen hozzáférhető.
A gyűjtőévet követő 5. év leteltével lehetőség nyílik arra is, hogy a TBSZ-en elhelyezett befektetésére vonatkozó kedvezményes adózás további 3, illetve 5 évre fennmaradjon. Ebben az esetben a gyűjtőévet követő 5. év elteltével elért növekmény teljes összege tőkésedik és csak az ezt követő hozamokra, nyereségre kell a 20, 10, illetve 0%-os adókulcsokat alkalmazni. (Tehát e futamidő hosszabbítás esetében nincs újabb gyűjtőév, azonban további befizetés ekkor e befektetés tekintetében nem eszközölhető). Ebben az esetben a gyűjtőévet követő 5. év végén fennálló állomány úgy tekintendő, mint az ezen évben nyitott TBSZ-re befizetett összeg.
Befizetés a számlára
  • Az adott évi Tartós Befektetési Számlára befizetni (átutalni, átvezetni) csak a nyitás évében lehet (gyűjtőév), és a nyitáshoz legalább 25.000 Forint szükséges. Ezen kívül a gyűjtőévi befizetések nagyságára és ütemezésére vonatkozó megkötés nincs. A számlára kizárólag forintot lehet elhelyezni, és a számlán csak forint alapú befektetésekre lehet megbízást adni.

     

  • Az ügylet tárgya lehet: részvény, kötvény, befektetési jegy, határidős termék és egyéb forint alapú származtatott termék.
  • A TBSZ számlán végrehajtható tranzakciókra más korlátozás nincsen, tetszőleges számú megbízást adhat és a portfolió összetétele bármikor átrendezhető.
  • TBSZ-en napon belüli ügylet (Daytrade, TDT) is megengedett.
Kifizetés a számláról
  • A TBSZ-ről először a nyitás évét követő 3. év végén lehet kifizetést kérni úgy, hogy az ne eredményezze a számla megszűnését és a kapcsolódó kedvezményes adólehetőségektől való elesést. Ilyenkor az Ügyfél nyilatkozhat, hogy a teljes összeget vagy csak részösszeget szeretné felvenni. Teljes összeg esetén a számla megszűnik, és a befektetések teljes nyeresége után kell megfizetni a 10%-os adót. Részösszeg kifizetése esetén, a kifizetett összeg arányos növekményére kell a 10%-os adót megfizetni, és legalább 25.000 forintnak kell a számlán maradnia. A ki nem fizetett rész további 2 évre meghosszabbodik. A kifizetett részt a nyitás évét követő 4. év január 1-jével átvezetik a normál számlára.
  • A nyitás évét követő 5. év utolsó napján a teljes összeg kifizetésével és a számla megszüntetésével az Ügyfél adómentesen juthat hozzá megtakarításához.
A befektetési alapok Nyugdíj Előtakarékossági Számlára és Tartós Befektetési Szerződés keretében is vásárolhatóak, ezzel a hosszabb távon takarékoskodóknak adómentességet tud biztosítani.
Összességében a TBSZ a rövidebb, és közép-hosszú megtakarítások gyűjtésére alkalmas. Az állományra az általános illetékkötelezettségen kívül további adófizetés nem keletkezik, azaz adómentesen kerülhet az örökös számlájára átvezetésre - az illetékszabályok figyelembe vételével.
Tartós Befektetési Számla segítségével kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó-mentesen tudunk megtakarítani.
Az alábbi kérdőíven érdemes időpontot kérni egy kötetlen beszélgetésre, amikor a pénzügyi tervezés első lépéseit megvitathatjuk. A TBSZ nyitásában is segítünk, és emellett még számos testre szabható tőkepiaci megoldás létezik.
Pénzügyi kérdések, válaszok penzugyeink
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdagodo.blog.hu/api/trackback/id/tr882221947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istvan1977 2013.06.24. 10:58:34

Végre egy jó cikk a TBSZ -ről. Ez az új 6% EHo dolog nagyon idegesít, még jó hogy a TBSZ számla elvileg segít:
szendreiadam.wordpress.com/2013/06/21/tbsz/

Csak a megtakarítással van bajom. Nyissak 6 TBSz számlát, hogy minden évben tudjak félretenni? Akkor is lesz 4 TBSz a végén, amiből adózni kell. Nem tudom merre megyünk így.

idestova 2013.06.24. 11:04:04

6 TBSZ-számlával hatszoros díjak járnak együtt (kivéve, ha találsz bankot, aki megesküszik írásban arról, hogy a beetető első évi díjmentesség után még hat évig megtartja a nulla-költséget).

Egyre inkább külföldi befektetéseken érdemes gondolkodni.

idestova 2013.06.24. 13:18:15

Megtakarítási eszközként sokkal inkább ajánlok manapsàg német, svájci és más nagy, Nyugat-Európai alapkezelők zártvégű, szigorú szabályozású, €-s alapjait.

Ezek között bőven van €-ban 5,5-7 %-ot elérő, sőt ezt meghaladó, akàr garantált kamatozású alap, pl itt: www.qfp.hu/befektetes-vagyonkezeles/
süti beállítások módosítása