Gyermekeinknek nagy szüksége lenne az Élet olyan elemeinek ismeretére, mint pénz, befektetés, hitel, bankkártya, kamat, hozam, vagyon, nyugdíj, stb. Fantasztikus ötlettel állt elő Galambos Zoltán barátom. Egy teljesen új (vagy volt már ilyen?) koncepció alapján megkísérli bevezetni a siker, az érvényesülés, a pénz és annak működése, a vonzás törvénye, az önérvényesítés és asszertivitás fogalmát a gyermekek és ifjak iskolai képzése mellett.

Egy új szervezet megjelenése várható az oktatás területén. A Generáció Program alapvető és legfontosabb célja a nagykorúság előtt álló gyerekek valódi felnőtté válásának elősegítése szellemi és lelki értelemben. A gondolkodás és az attitűd terén pozitív értékeket átadva fejleszteni, melynek eredménye értelmes és értékes emberi lét, az élethosszig tartó tanulás és fejlődés fontosságának felismerése, a célok iránti elkötelezettség, rejtett képességek felszínre juttatása és az életet jobbító tevékenységek kialakítása.
 
Én magam is észre szoktam venni a gyerekeimen, hogy ragad rájuk a szakmám: szeretnének befektetni (11 évesen, néhány tízezer forintnyi zsebpénz birtokában óriási lépés ez!), értik a kamat és a hozam közötti különbséget, a legnagyobb fiam – kissé bosszankodva – várja az általa kiválasztott részvény újbóli emelkedését, és érzem, hogy ők már nem fognak elveszni a világban (legalábbis kevesebb eséllyel a pénz világában).
 
A Generáció Program víziója a jövő társadalmának felépítésében és gondolkodásában való közvetlen és közvetett hatásgyakorlás használható, értékes tudás átadásával. Küldetésük nem elhanyagolt része a pedagógustársadalom erkölcsi és anyagi rangjának méltó szintre emelése, egyensúlyi állapot megteremtése és az oktatásban résztvevők képzése (beleértve a szülőket is!), a közöttük található kommunikációs csatorna kiépítése.
 
Óriási fába vágta a fejszéjét! Falakba fog ütközni a közoktatás zsinórpadlásán, talán a gyerekek és szüleik részéről vár majd rájuk kevesebb akadály.
 
Elgondolkodtam azon, hogy én – független pénzügyi tervezőként – vajon hol és mivel tudom őt, a Generáció Program munkáját segíteni?! Először is megírom ezt a cikket J
 
Azután pontosítom a programban történő részvételemet, hiszen Zoltánnal már sokszor beszélgettünk arról, hogy az egyik fontos elem a mai fiatalság életkezdésre való felkészítésében a háztartási gazdaságtan fogalmainak átadása, a pénz és értékpapírpiac, a pénzáramlás megértetése, gyakoroltatása és megszerettetése. Örömmel vállaltam el a téma kidolgozását, hiszen igencsak közel áll hozzám, és ráadásul kitűnő szakemberekkel dolgozhatok együtt!
 
A szervezés, programok kidolgozása kapcsán emberi erőforrással is tudom – tudjuk Önnel együtt, aki e sorokat olvassa – támogatni. Elsősorban a jelenlegi 25 pedagógus munkatárs mellé keresünk olyan innovatív és konstruktív gondolkodású oktatókat, akik képesnek érzik magukat új kompetenciák elsajátításában. Olyan friss tudatú pedagógusokat, tanárokat, oktatásra nyitott embereket keresünk, akik szelíd pedagógiai módszerek alkalmazásában tapasztaltak, szeretnek és tudnak csapatban gondolkodni és elfogadhatónak tartják, hogy az oktatás további lehetőséget is biztosít számukra. Itt is lehet jelentkezni, vagy bátran lehet e-levelet írni az info@QFP.hu email címre.
 
Továbbá keressük azokat a szülőket, pedagógusokat, intézményvezetőket, akik egy ilyen kezdeményezést támogatni tudnak, örömmel látnak az iskolájukban különórák, vagy szakkörök keretei között.
Fel kell ismerni, hogy a jövő társadalmának értékes és értelmes strukturálása, gyakorlati alkalmazása a mindennapokban a fiatalság oktatásával, képzésével kezdődhet, valódi és használható értékrend kialakításával.
Valaha volt, és itt-ott ma is létezik az órarendben a háztartási gazdaságtan tantárgy. Testvér-blogunk már feldolgozta számos kóklerség hátterét, foglalkozott a pénzügyek anomáliáival. Lassan egy éve került a blogba a bejegyzés arról, hogy nem csoda a hazai túlkapások, zavarosban halászók elszaporodása, hiszen nem csak itthon, még az Európai Unióban is alig szabályozott a téma
 
Kevés, ha mi ott írunk az elhajlásokról, hibákról, itt pedig a lehetőségekről, a követendő példákról. Még a független pénzügyi tervezői tevékenységünk is kevés ahhoz, hogy időben eljussunk azokhoz, akik nyitottak a pluszaik növeléséhez, mínuszaik faragásához vezető út megismeréséhez.
 
Még nehezebb utat választunk: a gyermekkorban már elkezdjük a tanítást, a gyakorlatban.
 
Életünket és gondolkodásunkat szigorú törvényszerűségek irányítják, ebben, a bolygónkon élő emberi lények tökéletesen egyformák annak ellenére, hogy minden másban megismételhetetlen, egyedi, utánozhatatlan teremtmények vagyunk. Gondoljunk csak az ujjlenyomatra, vagy az íriszmintázatra!
 
Ezek a törvények úgy hatnak ránk, mint a gravitáció. Akár hiszünk benne, akár nem, akár nevetünk rajta, vagy nem vesszük figyelembe, minden emberre egyformán hat.
 
A Generáció Program víziója világos: az alapokat igyekszik lerakni azoknál a fiataloknál, gyerekeknél, akik a jövő társadalmát alkotják majd. Ehhez elsősorban olyan felnőttek kellenek, akik elkötelezettnek érzik magukat abban a kérdésben, ami számomra egyértelmű: a felnőtt társadalomnak egyetemes kötelessége hitelesen átadni tapasztalatait, tudását, hibáiból levont következtetéseit az új generációnak, ellenkező esetben a fejlődés elé állít akadályt.
 
Várjuk fiatalok, gyermekek, szülők jelentkezését, pedagógusok, iskolák érdeklődését a program iránt: info@QFP.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdagodo.blog.hu/api/trackback/id/tr772250632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ap-cukk 2010.09.06. 16:30:08

Lehet bővebbet is megtudni a Programból?

Generáció Program 2010.09.06. 21:35:49

@Ap-cukk: Kedves Ap-cukk!

A generacioprogram@gmail.com címen kaphatsz bővebb felvilágosítást, ha megírod pontosan, mi az, ami érdekel!

Megnézhetsz néhány írást a generacioprogram.blogspot.com oldalon is!

Üdv:

Galambos Zoltán
süti beállítások módosítása