Ifjú család pénzügyi lépései, teendői:

Néhány példa azokból a teendőkből és gondolkodni valókból, melyek egy fiatal családot foglalkoztatnak. Alapos pénzügyi tervezéssel ezek kitűnően elvégezhetőek: 

  • Közös pénzügyi, anyagi élet kialakítása, együtt-gondolkodás a pénzügyekben
  • Megszületik az első gyermek, majd a többi, gyakran egy-keresős a család:
    így nő a biztonság iránti vágy, a családfenntartó biztonsága megteremtendő
  • Több, korábban elhanyagolt (vagy annak hitt) kockázatot kell minimalizálni
  • Hitelfelvétel ingatlan céllal, vagy már meglévő hitel refinanszírozásának vizsgálata
  • Hitelfedezeti életbiztosítás
  • Gépjármű, és azzal kapcsolatos szerződések optimális kiválasztása
  • Első saját lakás vásárlása, bővítése, vagy nagyobbra cserélése
  • Gyermekek költségei (iskolák, gyermekfelügyelet, különórák)
  • Gyógyászati és egészségügyi kiadások, orvosi ellátás
  • Saját továbbképzés, nyelvtanulás, szakképzések
  • Sportolás, hobby tevékenység
  • Családi nyaralás, telelés rendszeres finanszírozása

Pénztartalék megteremtése gyermek vállalásakor, biztosítási összegek pontos meghatározása (élet-, gépjármű-, vagyon-, felelősségi, munkanélküliség elleni biztosítások, rokkantsági kiegészítő biztosítással).

Érdekes kérdés a zsebpénz: megtaníthat a gazdálkodásra, ha a szülők (vagy iskola, vagy tanácsadó) segít a törvényszerűségek megértésében. Hasznos a gyermek számára is egy költségvetési napló, melyben „bevételeit” és kiadásait jegyzetelheti. A zsebpénz mértékére vonatkozó tanács nincs, ez akármekkora lehet, ennél sokkal fontosabb az, hogy miként jut hozzá a gyermek, illetve milyen módon segítjük a gazdálkodásban és tervezésben.
 
Megfontolandó, megteendő lépések: életbiztosítás(ok), munkanélküliség elleni biztosítás, vagyon- és felelősség biztosítás, baleset, betegség elleni biztosítás, hitel(ek) optimalizálása, új hitel kiválasztása, nyugdíj-előtakarékosság elindítása, előtakarékosság a gyermek részére, optimális befektetések kiválasztása, testre szabása és elindítása.
Fontos az egyes pénzügyi döntések és teendők gondolkodni valók közös megvitatása, megértése. Házaspárok mindenképpen, de a nagyobb gyermekek is bátran együtt vegyenek részt a fő témakörök megbeszélésében.
Pénzügyi kérdések, válaszok penzugyeink
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdagodo.blog.hu/api/trackback/id/tr272899660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zood 2011.05.19. 15:56:53

Van valakinek személyes tapasztalata a QFP-vel? Semmit sem találok róluk a neten, független forrásból.

(elegem van a függetlennek álcázótt, de valójában B*net-es ügynökökből.)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2011.05.20. 03:11:09

Két éve alakult a cég, nemrég újult meg a weboldal, mindent megtalálsz a cégről. Aligha találnál náluk függetlenebbet, de mivel ez egy igen erősen bizalmi szakma, így javaslom a kapcsolat felvételét, hagyatkozz a benyomásaidra, de ha egy kialakuló bizalmi szintnél kérsz egy-két publikus (és bizalmas) referenciát, biztosan fogsz kapni. Munkamódszerük a teljes körű felmérés, tájékozódás, elemzés, az ügyféllel közösen történő kiválasztás és testre szabás, valamint a transzparencia. Mindig fogod tudni, hogy mi miért történik, milyen költségekkel, lehetőségekkel, eszközökkel találkozhatsz. A költségekről alapos tájékoztatást kapsz (ez máshol is kötelesség kellene legyen), és azt is fogod látni, hogy ezek milyen módon csökkenthetőek. Summa summarum: fő a bizalom.

tejhatalom 2011.05.20. 03:15:31

Kötelességük megmutatni a PSZÁF igazolványt, azon és a PSZÁF honlapon minden rajta van.

Az MLM-es, jutalék hajhászó őrültektől jó, ha óvakodsz. De ettől itt nem kell félned :)

tejhatalom 2011.05.20. 03:18:17

Még valami: ha a fenti cikk tartalmának csak a tizedét tudja szolgáltatni egy mániákus brnetes, akkor megeszem a kalapod :-)
süti beállítások módosítása