Devizahiteles kérdéseket kapok mostanában sokat. Különösen az úgynevezett “elszámolólevelek” beérkezése óta. Sehol nem írok olyat a QFP.hu-n, hogy cégként, vagy egyéni tanácsadóként hitelekkel foglalkoznánk (és nem mintha nem tudnék jó, vagy legkevésbé rossz hiteleket találni a bankrendszerben). Mi inkább a megtakarítások, befektetések, világában vagyunk járatosak, a biztonságos, kiszámítható, jól tervezhető befektetési termékeket kutatjuk Európa-szerte. Ehhez képest mégis megtalálnak sokan BAR (KHR)-listával, adóssággal, devizakölcsönnel. Régebben még megkérdeztem egy-két bevezető mondat után a kedves telefonálót, hogy egy 10-es skálán hányasra tenné azt, amennyire elhiszi azt, amit a mostani kormány mond, vagy ígér, mert akkor aszerint válaszolok a kérdésére. Ma már hozzá is tehetném, hogy tippelje meg saját hitét is a kormányban az “elszámolólevél” megérkezése és elolvasása után. (És nem tudom, hogy mit kezdenék egy olyannal, aki még ezután is két 10-est adna magának kormányhitből.)

Kétségbeesett hívások ezek. Szívem szakad a sztoriktól, az összegektől, az élettörténetektől. (És még mindig nem tartom korrektnek a devizahitelesek bármilyen módon történő megsegítését, de pofátlannak tartottam a korábbi, gazdagoknak szóló minimálárfolyamon történő kiváltást, meg a quaestorosok teljeskörű megsegítését is. Miért a hiszékenyeket, vagy épp a harácsolókat kell megsegíteni? Milyen pedagógiai eszköz ez?!)

A tegnapi telefonáló hölgy, és később egy úr kedves, érthető, megérthető történetet mesélt a saját devizakölcsöneikről. Nem tudtam nekik segíteni, bár mindketten a végén nagyon megköszönték a segítségemet. Válaszom körülbelül így hangzott:

- “Az idő kerekét nem tudom visszapörgetni, hogy Önnek megvizsgáljam, hogy valóban szüksége van-e hitelre. Attól sem tudom visszamenőleg megkímélni, hogy devizakölcsön-szerződést írjon alá, és utólag nem tudok mellé odatenni egy-egy árfolyambiztosítást, vagy egyéb más árfolyam- és devizakockázatot mentő megoldást sem. Nem tudom Önnek utólag megoldani ezeket…” 

- “Kérem, nyugodjon meg. (Egyikük különösen kétségbe volt esve attól, hogy KHR-listára kerül.) Semmi nem fog történni akkor, ha Ön BAR-listás lesz. A Nap ugyanúgy fölkel majd, és le is nyugszik, majd a következő napon újra fölkel. Hitelt egy jódarabig nem fog tudni fölvenni. Na és?! Én magam is erre tanítottam volna, ha korábban találkozunk: hitelt soha, vagy különösen körültekintő módon, az összes kockázatot okosan kezelve szabad csak felvenni. Lehetőleg úgy, hogy korábban már elkezdtünk félretenni, van már megtakarítási gyakorlatunk, készséggé vált az, hogy a háztartási költségvetésből kiszorítsunk valamennyit, esetleg még egy kicsit többet (mint ahogy a kölcsön törlesztője is nőhet a futamidő alatt).” 

- “Tegye el a negatív gondolatait, és ölelje meg a párját otthon, ez a helyzet nehogy rányomja bélyegét a kapcsolatukra.” (Mindketten hevesen bólogattak, szerencsére ők nem azok, akik válásba, külföldre, vagy akár öngyilkosságba hajszolják magukat.) 

- “Kérem, kerítsenek papírt és ceruzát, írják le utólag az elmúlt néhány hónap kiadásait, és bevételeit, havi vagy heti bontásban. Jobb, ha excel-táblát használnak, de egy nagy papírlap is jó lesz. Gondolják végig, hogy a kiadásokon hol tudnának faragni, és a bevételeken miképp tudnának növelni. Több megoldást is írjanak össze, előbb írják le az ötleteket, és ha már leírták, csak akkor gondoljanak a hogyanra. Ollóval vágják ketté a hitelkártyájukat, nem lesz rá szükség (és a bank is felmondja a listásoknak); szokjanak hozzá a hitelkártyátlansághoz. Ha még nem írták át a még tehermentes ingatlant a gyerekek nevére, akkor most gyorsan tegyék meg (nem feltétlenül lehet fedezetelvonásnak tekinteni ezt a lépést, de igen praktikus lehet később). A papírlapra írjanak még több bevételnövelő pontot, akár egyszeri bevételeket (értékesíthető ingóságok, esetleg egy családon belüli kölcsön a legfájdalmasabb hitelkártya, vagy a legdrágább kölcsön kiváltására), akár rendszeres bevételeket is, mint különóra tartása, túlóra, másodállás, nagyobbik gyermek egy évet kihagyva elmegy dolgozni, szoba- vagy lakáskiadás, garázskiadás, stb. 

- “Kocogjanak, ússzanak, vagy valami régóta vágyott hobby legyen része az életüknek. És nagyon szeressék egymást!” 

- “Néhány hét után fogják látni az eredményt. Többet is egymás után. Ha már képesek kiszorítani legalább egyetlen ezerforintost naponta, akkor üljünk le beszélgetni személyesen. Sokat fogunk tudni elérni együtt. Meggazdagodni éppen pontosan úgy kell, ahogyan eladósodni, csak más előjellel. Mínuszok helyett a pluszokat kell gyarapítani. Ha a papírlapot teleírták, és a gyakorlatban is képesek látni a kiutat, akkor meg fogják ezt is érteni. 

Végezetül csak annyit mondtam még, hogy “Szeretném megszolgálni a bizalmukat, nem véletlenül hívtak fel telefonon. Ha tehetik, később, az alagút végén a fényt látva jussak eszükbe, és hívjanak fel ismét…” 

Mindketten megígérték.

Pénzügyi kérdések, válaszok penzugyeink
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdagodo.blog.hu/api/trackback/id/tr197439826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása