Vagyont felépíteni sokféle módon lehet... Néhány ötlet olvasható alább:

Profi elemzők szokták a pénzügyi megoldások körét vizsgálni. Az ügyfélközpontúság, ár/érték arány és elért teljesítmény mellett a kockázatkezelés, a biztonság szempontjait tartják fontosnak, valamint a tervezhetőséget, a szükséges szintű rugalmasságot.

Kitűnő vagyonkezelők dolgoznak a szakmában, kiemelt, testre szabott ajánlatokkal. A portfoliókezelők célja a referencia index (RMAX, magyar diszkontkincstárjegy-index) felülteljesítése, évente 3-6 százalékponttal, de ennél nagyobb hozamok is elérhetőek.

Minden helyzet más és más. Első teendő általában a személyes biztonsági szempontoknak megfeleltetni a pénzügyi megoldások körét. Van olyan helyzet, amikor sok kisebb összeg befektetése esetén (szakaszos felépítésű tőkeszámla), vagy különleges helyzetekben több megoldás együttesét, szinergikus összekapcsolódását érdemes választani pénzügyi megoldások csomagjaként.

Ilyen tekintetben az ún. Unit Linked (biztosítási köntösbe bújtatott pénzügyi befektetések) hasznos megoldások lehetnek, különösen a perelhetetlenség, inkasszózhatatlanság, előre rendezett örökösödés, nagy pénzügyi biztonság, szakértelem, stb. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen termékek Teljes Költség Mutatója nagy mértékben eltér egymástól (1% és 6,5% között!). Vannak olyan UL megoldások, ahol kitűnő ár/érték és hozam/rugalmasság arányok elérhetőek, mindez nagyfokú biztonság mellett, mely megoldásokat a közép- és hosszú távú befektetésre szánt tőkék (kezelése és felépítése) számára javaslunk. Ez is minden esetben előzetes tervezést igényel, teljes transzparenciával, ezt érdemes független pénzügyi tervezőkre bízni.

Tartós Befektetési Számlát – továbbiakban TBSZ – is érdemes nyitni, melynek páratlan előnye, hogy jelentős adókedvezményt vagy akár teljes adómentességet biztosít a magyar magánszemélyek részére tartós befektetéseik révén realizált jövedelmük tekintetében. A konstrukció a nyereség-, és kamatadó terhek csökkentésével ösztönözni kívánja az SZJA tv. hatálya alá tartozó magánszemélyek hosszú távú megtakarításait. Ezek - a személyes státuszodat illetően - a családotok tagjai nevén futhatnak. (A konstrukció lényege, hogy a jelenleg alkalmazott 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adó helyett, 3 év folyamatos befektetést követően az adóteher a felére, azaz 10%-ra, 5 év után pedig 0%-ra csökken a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén.)

Tartós Befektetési Számla előnyei:

  • Lehetőséget biztosít a befektetések után fizetendő adó optimalizálására, akár teljes adómentesség elérésére.
  • Adókedvezményben részesíti a hosszú távú befektetéseket.
  • A Tartós Befektetési Számla lehetőséget biztosít aktív kereskedésre, a portfólió folyamatos módosítására, ezzel a számlán a legoptimálisabb hozam elérésére.
  • Portfóliókezelési szolgáltatást választó ügyfelek esetén szintén realizálható az adóelőny.

Több megoldás összefüggő, kezelt megoldó-csomagja különböző pénzügyi instrumentumokban és szolgáltatásokban történő elhelyezése: ezekre tesznek javaslatot. Tervezett pénzügyi megoldó-csomagban alacsony kockázat mellett, reális hozam-elvárást meghaladó kilátásaink lehetnek. A portfolió kialakításakor a befektetendő tőke egy részénél (melynek mértékét az Ügyfél illetve a Pénzügyi Terv határozzák meg) figyelembe vehető, hogy lehetséges legyen a befektetett tőke részbeni, lejárat előtti mobilizálása is - tőkejövedelem elérése, akár rendszeresen.

Sok minden befolyásolhatja a vagyonmenedzselést: a befektethető tőke, a hozamelvárások, a tőke befektetési ideje és periódusai, valamint a kockázatvállaló képesség (gyakorlatilag itt is a befektetésre szánható időtartam) határozzák meg.
 
A pénzügyi kérdések, lehetőségek, elképzelések összefüggéseit együtt érdemes megvizsgálni, a pénzügyi tervezést összefüggéseiben kell kezelni. Például az ingatlanokkal (vétel-eladás, kivitelezés, költségek, kiadás, piaci viszonyok), biztonsággal, kockázatokkal (élet, pénz, adó, jogi, költség, deviza, kamat, ország, piac, stb. kockázatok), valamint a vagyonnal, annak menedzselésével, és a családi cash-flow-val kapcsolatosan, teljes szinergiában. Családoknál különösen fontos a gyermekek jelenét és jövőjét megalapozandó, de már most megteendő lépések és döntések sora.
 
Erősen érdemes koncentrálni a biztonság, pénzáramlás, kockázat-mentesítés és vagyon menedzselés, valamint a hagyaték-tervezés feladataira - de ezek már a független pénzügyi tervezők feladata...

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdagodo.blog.hu/api/trackback/id/tr222190187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása