Gyerekcipőben jár még hazánkban a hitelkártyák használata. Ha mindenképpen szükséged van a hitelkártyára, akkor az előző bejegyzésben linkelt összehasonlító táblázatokat használd, és a nana.hu ajánlása szerint is hitelkártya előtt:

Tedd fel magadnak a kérdéseket:
- tényleg szükséged van erre a termékre/szolgáltatásra?
- milyen kondíciókkal veheted fel a hitelt?
- milyen futamidőre tudod vállalni?
- van-e a jövőben fedezeted a törlesztőrészletekre?
- a legolcsóbb megoldást választottad?
- mindenképpen banktól kell kölcsön kérned?

Ha pedig képes vagy rászánni magad arra, hogy megszűntesd a hitelkártyáidat, akkor a következő lépések megtételét ajánlom:

1. lépés: Hagyd abba a kártya használatát!Konkrétan? Vágd ketté, vagy lyukaszd ki egy irodai lyukasztóval. Ez majd távol tart attól, hogy olyan dolgokat vegyél, amit nem engedhetsz meg magadnak. Végülis, amire most nincs készpénzed, hogy megvedd, arra később sem lesz! Tök egyszerű. Hitelkártyák nélkül rá leszel kényszerítve, hogy a meglévő kereteid közt élj. Így megtanulod, hogy takarékoskodj azokra a dolgokra, melyeket igazán akarsz. Ezzel máris sok-sok pénzt spórolsz.

2. lépés: Tervezd meg a költségeidet, kiadásaidat! Ha érzed, hogy hitelről hitelre élsz, akkor ez határozottan azt mutatja: takarékoskodnod kell! (Nem kell szégyellni, még alig tíz-tizenöt éve léteznek a hitelkártyák, és még seni nem magyarázta el a használatukat.) A bevételedbe bele kell, hogy férjen rezsi, élelmiszer, és egy-két apró öröm havonta (mozi, színház, könyv, kisebb kirándulás a családdal). Határozd meg a lehető legkevesebb összeget a bevásárlások előtt, mindig előtte! Minden egyéb ezeken felüli összeg a tartozásod faragására kell, ezt fizesd be a hitelkártya tartozásodba. És ha a végére értél, akkor ugyanannyit tegyél félre azután havonta.

3. lépés: Alkudozz, beszélgess a bankoddal! Majdnem mindegyik hitelkártyát kibocsátó banknak megvan a saját törlesztési módszere (nekik sem érdekük megvárni, hogy itt is bedőljön a hitelkártya tartozások negyede-harmada, adnak lehetőséget, hogy kisebb kamattal, havi részletekben törlessz). Kérj írásban egy lezáró egyenleget, és mondd, hogy egy másik bankhoz szeretnéd átvinni a hiteled (hitelkiváltással); kérd, hogy írják rá a levélre: „hitel lezárásra kiadott egyenleg”. Azt a levelet biztosan nem kezdő fogja megírni, de hamarabb fognak felhívni egy korrekt ajánlattal, hogy megőrizzenek ügyfélként.

4. lépés: Jegyzeteld a kiadásaidat, de legalább tedd félre a számlákat, és egyszer egy héten nézd át őket! Tegyél meg mindent, hogy megtaláld a kihagyható tételeket. Húzd ki azokat a jövőben - örökre!

5. lépés: Ötletelj! Sziporkázz valamilyen extra bevétel növelésével és költségek csökkentésével kapcsolatosan. Küldd körbe az önéletrajzod, válts munkát, vállalj másodállást egy darabig, használj internetes online értékesítést, ahol egy-két (számodra) értéktelen kacatot elárverezel, spórolj vízzel, villannyal, benzinnel, stb. Hidd el, hogy csupán a spórolással ötjegyűt takarítasz meg havonta (ezreket!), ami hatjegyű szám éves szinten (tízezrek!)! Minél hamarabb és minél nagyobb új pénzt tudsz „találni”, annál hamarabb szabadulsz meg a hitelkártyád havi súlyos tízezreitől. Minden extra bevétel (prémium, nem használt régi ajándék eladási ára, ajándék, „locsoló pénz”, stb.) menjen a hitelkártyád törlesztésére! Mindezek zálogai a pénzügyi szabadságodnak – nyugodj meg, hullanak már azok a rabláncok!

 

 

 

6. lépés: Dönts felelősen! Vedd vissza a pénzbe kerülő szórakozásokat, új ruha és cipő vásárlását függeszd fel, ne vásárolj út közben meleg ételt (inkább csomagolj otthonról saját készítésűt), korlátozd a drága ajándékok vásárlását (helyette inkább ajándékozz rád jellemzőt, vagy főzz, süss, kreatívkodj!). Az így megspórolt összegekkel is csökkentsd a mínuszaid, majd ezután növeld a pluszaid!
7. lépés: ha a fentieket végig komolyan veszed, akkor nemhogy nem is lesz többé szükséged a hitelkártyádra, hanem még megtakarítani is elkezdtél… Havi húszezer forint (napi egy olcsó cigi, vagy két belvárosi kávé!! ára!!) éves szinten több, jóval több, mint negyedmillió (kamatokkal), de tizenöt év alatt már tízmillió fölötti összegre képes emelkedni! Ha másért nem, akkor hát azért, hogy a bank helyett Te járj jól! Pénzügyi tervezés kérdése az egész ...

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdagodo.blog.hu/api/trackback/id/tr501364256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.09. 19:44:39

Aha... csináld ezt meg úgy, hogy a havi jövedelmed nem éri el a húszezret.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.09.14. 17:18:54

:-)

Túl röviden kommenteltél, ezért csak találgatok, hogy mivel válaszoljak...

Egyszerű válaszom: akinek ennyi a jövedelme, az ne vegyen fel hitelt! (Egyébként ki lehet belőle jönni, de nagyon óvatosan, én is bámulom, pl. a nagymamám képes rá...)

Logikus válaszom: akinek nem éri el a havi bevétele a húszezret, az nem internetezik, ezért nem logikátlan a javaslatom neki sem.

A pénzügyi tervezői válaszom:
Akármekkora a bevételed, a tippek megoldást jelentenek arra, hogy a bevételeid nőjenek, és a kiadásaid csökkenjenek. És természetesen (?) alig lesz lehetőséged ennyiből félre tenni.

(És mellesleg egy ilyen felhasználó névvel miért ne keresnél óránként egy húszast?! ;-))

barazoli 2010.05.30. 12:22:12

@maholnap: Igazad van öreg.Csak ezzel a módszerrel lehet a bankok rabságából kiszabadulni.Most értesített a bankom hogy ezentúl a havi 400ft.-os kártya-használati díj helyett,évi 4500ft.-ot fogok fizetni.Máris spóroltam évi 300
forintot.Ezért aztán úgy döntöttem hogy
megszüntetem a folyószámlámat.Hozza ki a postás a nyugdíjamat,mégha megtudja is a ház hogy mennyit kapok.
süti beállítások módosítása